Танцувай с мен целеустремен!

Проектното предложение се изпълнява по Тематично направление 4 - Насърчаване на здравословен начин на живот.

Източник на финансиране:

НПМ-2-052- ТО4/2022/07.11.2022 г.
Договор № 25-00-12/05.07.2023г.

                  Интервю с Мануела

1. Разкажи ни кратко за себе си, с какво се занимаваш, какви са хобитата ти?

Казвам се Мануела Аргирова, на 17 години. Имам сестра на 6 години. Моето  семейство ме подкрепя във всичко и окуражават всяка моя инициатива.Аз съм ученичка в Национална Гимназия За Сценични И Екранни Изкуства Избрала съм “Сценичен костюм” като профил, защото в бъдеще ще мога да изработвам костюмите, с които ще се състезавам. За мен образованието е възможността да се сдобия с ценни умения да достигна личностна реализация. За мен е от ключово значение да посещавам допълнителни занятия, свързани с моите интереси и израстване. Да танцувам, разбира се е на първо място, мога да рисувам, също обичам много да чета и др. Поддържам добра физическа форма като тренирам абсолютно всеки ден минимум 4 часа, а уикендите между 6 и 8 часа.

2. Защо реши да се включиш в проекта?Хареса ми това, че се обхващат актуални теми, които вълнуват, но остават встрани от учебния процес. От друга страна, програмата е свързана с доброволчество и подходът „Връстници обучават връстници“, което за мен е начин да се предизвикам, да правя нещо по-различно и да го правя така, както ми харесва – с много ентусиазъм, желание и интерес. Комуникацията с млади хора, които са любознателни и нетърпеливи да научат нещо ново и да участват в дискусии, ме мотивира, защото чрез тях откривам нови виждания за света. Няма по-голяма награда от това да дам своя принос за кауза, която е в полза на младото поколение, помага им да станат уверени и знаещи.

3. Какво научи по време на представянето на уроците за себе си, темата и околните? Това начинание ми помогна да осъзная, че когато вършиш нещо добро и полезно, всичко се случва някак с лекота, а вътрешното удовлетворение е огромно. Самата аз изпитвах неувереност да се изявявам пред тях, но когато видях тяхното нетърпение да чуят това, което ще им кажа и да участват, мигновено притесненията ми изчезнаха. Хорас Джексън Браун казва: „Ако правиш най-доброто, на което си способен, няма да имаш време да се тревожиш, че може да не успееш.“ и аз напълно подкрепям твърдението. Открих, че всъщност имам възможност чрез презентации да представя себе си в най-добрата светлина, да накарам хората срещу мен да се заинтригуват и накрая да видя удовлетворението в очите им от един наистина интересен час за обучение. Темите бяха актуални, но това, което ми направи най-силно впечатление е готовността да споделяме страховете си, мъдростта, и осъзнаването на истински стойностните неща в нашия живот. Стана ми ясно, че освен всички негативи, които пандемията от Covid 19 донесе със себе си, тя е била катализатор и на нещо добро – научи ни да ценим времето с хората, които обичаме, да показваме любовта си и да споделяме тревогите си, за да ги предоляваме по-леко.

4. Хареса ли ти преживяването? Би ли го повторила или препоръчала?

Това, което мога да кажа със сигурност, е, че всеки, който има желание да помага, да контактува с млади хора и да се изявява в нещо, трябва да се включва в такива неповторими преживявания. Това е истински удовлетворяващо, затова смятам че за мен е само началото на едно пътуване в света на себеоткриването и начин да помагам на колкото се може повече млади хора да получават нови знания и да откриват нови възможности. Не на последно място, да си доброволец в подобна кауза води до личностно израстване и успех, защото успехът винаги се гради в служба на другите, а не за сметка на другите.

5. Какви са плановете ти за бъдещето? (краткосрочни и дългосрочни)

Като всеки млад човек и аз чертая планове за бъдещето, като в краткосрочен план те са свързани с образованието. Отдавам огромно значение на качественото обучение и гледам напред с надеждата, че някой ден ще правя това, за което мечтая. В дългосрочен план се надявам да реализирам кариерата си като треньор и спортен педагог, а заедно с това се надявам да продължавам да работя в полза на различни доброволчески кампании, свързани със спорта, здравословния начин на живот, достъпното образование и дарителството, защото наистина се вълнувам от тези теми.

 

Цитат

За финал, бих споделила цитата, който самата аз следвам, за да вървя напред – “Моето бъдеще е толкова добро, колкото работата, която влагам за него.” на неизвестен мислител.